Przedszkole nr 225 w Warszawie

Jadłospis

poniedziałek 25.03.2024 r. 

śniadanie: kanapki z chleba mieszanego z masłem; jajko gotowane; szczypiorek; kasza kukurydziana na mleku;

Alergeny:  1, 2, 6

obiad: zupa pomidorowa z ryżem; kasza bulgur; pulpety drobiowe w sosie koperkowym; mizeria; kompot z owoców mieszanych;

Alergeny:  1, 2, 5, 6, 7, 17

podwieczorek: koktajl mleczno-owocowy z otrębami; owoc;

Alergeny: 1, 2

*

 

wtorek 26.03.2024 r.

śniadanie: płatki kukurydziane z jogurtem; kanapki z chleba mieszanego; kiełbasa żywiecka; ogórek; rzodkiewka; herbata owocowa;

Alergeny: 1, 2, 10

obiad: zupa kalafiorowa; spaghetti z makaronem razowym; surówka z sałaty rzymskiej, papryki, kukurydzy i pomidora; kompot z owoców mieszanych;

Alergeny:  2, 4, 7, 17

podwieczorek: bułka z masłem i pomidorem; sok owocowo-warzywny (jabłko, marchew, cytryna);

Alergeny:  1, 2, 3

*

 

środa 27.03.2024 r. 

śniadanie: płatki jęczmienne na mleku; kanapki z chleba mieszanego z masłem; ser żółty; rzodkiewka; kalarepa; herbata malinowa;

Alergeny: 1, 2

obiad: zupa z soczewicy; kasza jaglana; duszona pierś z indyka; surówka z białej kapusty z marchewką; kompot z owoców mieszanych;

Alergeny:  1, 5, 7, 17

podwieczorek: chleb graham; pasta z makrelą; ogórek kwaszony; owoc;

Alergeny: 1, 2, 11

*

 

Czwartek 28.03.2024 r. 

śniadanie: kajzerka z masłem twarożek z pestkami słonecznika; herbata;

Alergeny:  1, 2

obiad: barszcz czerwony; ryż paraboliczny; gulasz z piersi kurczaka z marchewką; sałata lodowa; kompot z owoców mieszanych;

 Alergeny:  1, 5, 7, 17

podwieczorek: kasza manna na mleku; syrop owocowy; owoc

Alergeny: 1, 2

*

  

Piątek 29.03.2024 r.

śniadanie: kanapki z chleba mieszanego z masłem; parówki; ser żółty; pomidorek cherry; herbata;

DZIECI SAME PRZYRZĄDZAJĄ KANAPKI Z DOSTĘPNYCH SKŁADNIKÓW

Alergeny: 1, 2

obiad: krem z groszku i brokułów z groszkiem ptysiowym; ziemniaki; smażona polędwica z dorsza; kapusta kwaszona; kompot z owoców mieszanych;

Alergeny: 1, 2, 6. 7, 17

podwieczorek: kisiel marchewkowy; owoc;

Alergeny: 2

*

 

*PO GODZINIE 16:00 DZIECI, KTÓRE ZOSTAJĄ W ŁĄCZONYCH GRUPACH, DOSTAJĄ KANAPKĘ Z MASŁEM

 

Jadłospis może ulec zmianie.

Obróbka termiczna odbywa się w piecu konwekcyjno-parowym.

  *Alergeny

Podane w jadłospisie liczby oznaczają wymienione niżej alergeny.Substancje lub produkty powodujące alergie lub reakcje nietolerancji (wg załącznika II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011r.):

 

  1. Mleko- masło, owsianka, ser, naleśniki, mizeria z jogurtem, kakao, kruche ciasto, sos beszamelowy, białko serwatkowe, mleko w proszku, śmietana, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt, kefir, ser twarogowy, kazeina, margaryna, czekolada, lody, desery, puree ziemniaczane, tłuszcze do smarowania pieczywa.
  2. Gluten - pieczywo mieszane, owsianka, musli, naleśniki, kotleciki drobiowe, kotlety rybne, gulasz, bułka tarta, kruche ciasto, kasza manna, kaszka kukurydziana, kasza jęczmienna, płatki, otręby, produkty pełnoziarniste, kiełki pszenicy, makarony, mieszanki zbóż, kawa zbożowa, sosy na bazie zasmażki, napoje ba bazie kakao, mieszanki przypraw, sos sojowy, batony zbożowe, lody z waflem, wędliniarskie specjały.
  3. Cytrusy - kiwi, cytryna, herbata z cytryną, nektarynki, pomarańcze
  4. Wieprzowina - mięso wieprzowe
  5. Drób - mięso drobiowe
  6. Jaja - kotlety rybne, kotlety drobiowe, naleśniki, kruche ciasto, żółtko i białko jaj, jaja w płynie i w proszku, spoiwo w mięsie mielonym, pulpety
  7. Seler - zupy, surówka z selerem, seler naciowy, liść selera, ziarna selera, sól selerowa, soki warzywne z dodatkiem selera, mięso duszone z jarzynami, sosy, sałatki delikatesowe, mieszanki przypraw
  8. Gorczyca - mięso marynowane z gorczycą, sałatki, musztarda, olej gorczycowy, liście i kwiaty gorczycy, warzywa konserwowe, marynaty
  9. Sezam - mieszanka płatków śniadaniowych, chleb, bułka z ziarnami, kotleciki drobiowe, ciastka z sezamem, ziarno sezamowe, oleje, past masła, mąka, sól sezamowa
  10. Soja/ziarno sojowe - wędlina, mąka sojowa, kasza sojowa, olej sojowy, kiełki soi, przyprawy, wyroby wędliniarskie, niskotłuszczowe produkty na bazie mięsa mielonego
  11. Ryby - kotlety rybne, pasta z makreli, ryby surowe, gotowane, marynowane, kawior, ikra, żelatyna
  12. Orzechy - słonecznik, bułka z ziarnami, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, olej arachidowy, masła arachidowe, orzechy brazylijskie, pistacja, krem orzechowy, pasta orzechowa, masło orzechowe, marcepan, desery, produkty o smaku kawowym, wegetariańskie zamienniki mięsa, sosy
  13. Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach wyższych niż 10mg/l - owoce suszone, musli, E220-228: dwutlenek siarki oraz sole kwasu siarkowego
  14. Skorupiaki - małże, krewetki, raki, kraby, masło rakowe, pasta z krewetek
  15. Łubiny - mąka łubinowa, białka roślinne (łubiny) w wypiekach
  16. Mięczaki - omułki, małże, ostrygi, ślimaki, kalmary, mątwy, ośmiornice, czarny makaron z owocami morza
  17. Miód- miód naturalny i sztuczny

 

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, tymianek, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól niskosodowana.

 

Rodzaj owoców jest podawany na bieżąco w jadłospisie wywieszonym w szatni.

Surówki "lub/i"są do wyboru przez dzieci.

Pieczywo jest do wyboru przez dzieci: pszenne i/lub razowe.

Codziennie podczas obiadu dzieci same nalewają sok lub kompot z dzbanków.

Wszystkie potrawy są wyrobem własnym kuchni przedszkolnej.

 

 Opracowanie jadłospisu: Agnieszka Senk - dietetyk.