Przedszkole nr 225 w Warszawie

Jadłospis

poniedziałek 28.09.2020 r. 

śniadanie: kasza kukrydzianana mleku z rodzynkami/żurawiną; kanapki z pieczywa mieszanego z pastą jajeczną i szczypiorkiem; herbata owocowa;
obiad: zupa pomidorowaz ryżem; kasza gryczana, pulpet z indyka, mizeria i/lub fasolka szparagowa żółta; kompot z owoców mieszanych;
podwieczorek: koktajl mleczno-owocowy słodzony syropem daktylowym z otrębami owsianymi; arbuz; 

wtorek 29.09.2020 r.

śniadanie:  jogurt naturalny z bananem i płatkami kukurydzianymi; kanapki z pieczywa mieszanego z szynką drobiową, pomidorem i ogórkiem kwaszonym; herbata owocowa;
obiad: zupa kalafiorowa; spaghetii bolonese; surówka wielowarzywna z sałatą, papryką, ogórkiem i kukurydzą; kompotz owoców mieszanych;
podwieczorek: bułka z masłem i pomidorem;mleko; śliwki; 

środa 30.09.2020 r.

śniadanie: płatki jęczmienne na mleku z mango; kanapka z pieczywa mieszanego z masłem, serem żółtym, rzodkiewka, pomidor; herbata owocowa
obiad: zupa z soczewicy; duszona pierś z kurczaka z kaszą jaglaną; surówka z białej kapusty z marchewką; kompot z owoców mieszanych; 
podwieczorek: chleb graham z pastą z tuńczyka i ogórkiem kiszonym; woda z cytryną; jabłko;

czwartek 1.10.2020 r.

śniadanie: kanapka z pieczywa mieszanego z masłem; twarożek wiejski z pestkami słonecznika; herbata owocowa; 
obiad: barszcz ukraiński; placki ziemniaczane z gulaszem z piersi kurczaka z duszoną papryką i marchewką i/lub sałata lodowa; kompot z owoców mieszanych;
podwieczorek: kasza manna z musem truskawkowym słodzonym syropem daktylowym; lemoniada; winogrona

piątek 2.10.2020 r.

śniadanie: płatki owsiane na mleku z cynamonem i miodem; kanapka z pieczywa mieszanego z masłem z jajkiem i sałatą; herbata owocowa;
obiad: zupa z groszku zielonego i brokułów; smażona polędwica z dorsza z ziemniakami; surówka z kapusty kwaszonej z marchewką; kompot z owoców mieszanych;
podwieczorek: sałatka makaronowa z warzywami (pomidor, papryka, ogórek) i ziołami; sok świeży tłoczony; śliwka; 

 

Rodzaj owoców jest podawany na bieżąco w jadłospisie wywieszonym w szatni.

Surówki "lub/i"są do wyboru przez dzieci.

Pieczywo jest do wyboru przez dzieci: pszenne i/lub razowe.

Raz w tygodniu śniadanie jest w formie "szwedzkiego stołu" - dzieci same komponują knapki.

Codziennie podczas obiadu dzieci same nalewają sok lub kompot z dzbanków.

Wszystkie potrawy są wyrobem własnym kuchni przedszkolnej.

 

 Opracowanie jadłospisu: Agnieszka Senk - dietetyk.