Przedszkole nr 225 w Warszawie

Jadłospis

 poniedziałek 21.06.2021 r.

śniadanie: kanapki z pieczywa pszenno-razowego z masłem; pasta jajeczna ze szczypiorkiem; herbata owocowa;

obiad: zupa ogórkowa; kasza jęczmienna; pulpety w sosie pomidorowym; sałata lodowa/marchew z groszkiem; kompot z owoców mieszanych;

podwieczorek: batoniki owsiane; mleko; owoc;

wtorek 22.06.2021 r.

śniadanie: kanapki z pieczywa pszenno-razowego z masłem; ser żółty; sałata; pomidorek cherry; herbata owocowa;

obiad: kapuśniak z ziemniakami; naleśniki z serem i truskawkami; kompot z owoców mieszanych;

podwieczorek: bułeczka otrębowa; wędlina drobiowa; świeży ogórek; owoc; sok przecierowy;

środa 23.06.2021 r.

śniadanie: kanapki z pieczywa pszenno-razowego z masłem; twaróg; dżem; banan; herbata owocowa;

obiad: zupa z zielonych warzyw; makaron razowy; schab pieczony; buraki z ziarnami słonecznika/ogórek kwaszony; kompot z owoców mieszanych; 

podwieczorek: ryż prażony z jabłkiem; owoc;  

czwartek 24.06.2021 r.

śniadanie: koktajl ze szpinakiem i bananem; kanapki z pieczywa pszenno-razowego z masłem i wędliną drobiową; 

obiad: zupa meksykańska(jarzynowa z kukurydzą); kotlet z jajka; ziemniaki; marchewka z jabłkiem/tza-tziki; kompot z owoców mieszanych; 

podwieczorek: kasza manna z syropem; owoc; 

piątek 25.06.2021 r.

śniadanie: kakao; kanapki z pieczywa pszenno-razowego z masłem i kiełbasą żywiecką; pomidor; kalarepka; kiełki; 

obiad: zupa ryżowa; ziemniaki; kotlet z ryby; surówka- ogórek kwaszony, papryka, marchewka/kalfior; kompot z owoców mieszanych; 

podwieczorek: kisiel marchewkowy; wafle ryżowe; owoc;  

 

Rodzaj owoców jest podawany na bieżąco w jadłospisie wywieszonym w szatni.

Surówki "lub/i"są do wyboru przez dzieci.

Pieczywo jest do wyboru przez dzieci: pszenne i/lub razowe.

Raz w tygodniu śniadanie jest w formie "szwedzkiego stołu" - dzieci same komponują knapki.

Codziennie podczas obiadu dzieci same nalewają sok lub kompot z dzbanków.

Wszystkie potrawy są wyrobem własnym kuchni przedszkolnej.

 

 Opracowanie jadłospisu: Agnieszka Senk - dietetyk.